Kulturlandskabet på Nordfyn er rigt på spor, minder og fortællinger fra fortiden. Er du nysgerrig, og kan du lide at grave i historien, skal du prøve at tage på opdagelse her blandt gravhøje, helligkilder, slotte, onde herremænd, hekse og spøgelsesberetninger.

 


Flere steder kan du opleve tunneldale, lerfladbakker og dødishuller fra istiden. Den lange kam-ås ved Grindløse er gennem historien blevet kraftigt udnyttet til grusgravning, men ved det fredede Kronsbjerg er åsen meget tydelig at se i kulturlandskabet. Tager du her turen til vejrs, kan du få en ide om de ufattelige kræfter der har været på spil. Udsigten er formidabel.


 

Nordfyns mange Herregårde har hver især deres helt specielle historie. Alle gårde er i dag privatejede, og det er kun et fåtal, som har åbent for offentligheden. Dallund Slot har huset flere særprægede herremænd end nogen anden herregård på Nordfyn. I 1600-tallet blev der både brugt pisk og træhest på Dallunds stakkels fæstebønder, og der er historier om, at det spøger både i alleen og i slottets park.
Harritslevgård er et af Nordfyns smukkeste renæssance slotte. Harritslevgård blev i middelalderen kaldt for røverslottet, da der angiveligt skulle have boet en flok sørøvere. Slottet har den største riddersal i privateje og er åbent for offentligheden på udvalgte dage året rundt.


 

Nordfyn havde engang en kystlinje fyldt med fjorde, bugter, øer og holme.
I 1781-1783 gennemførte Lensgreve Joachim Godske Moltke en af Danmarks første inddæmninger. Det var ved Krogsbølle Fjord, at 334 ha fjord blev forvandlet fra kostbar natur til landbrugsjord. Dette var startskuddet til inddæmninger overalt i Danmark.
På Nordfyn findes omkring 24 afsnørede fjordarme og vige på sammenlagt 3500 ha. Alle inddæmninger er et besøg værd, og med lidt god fantasi er det nemt at forestille sig de engang lavvandede vadeområder med småøer, holme og odder. En stor del af det inddæmmede land er i dag under plov, men nogle er igen ført tilbage til naturen. Dette gælder blandt andet Fjordmarken, Lammesø Ølund og Gyldensteen Strand.


 

I 1943 påbegyndte besættelsesmagten etablering af en lufthavn ved Beldringe. 2000 ha jord blev inddraget, og mere end 200 familier måtte gå fra hus og hjem. Slægtsgårde og huse blev revet ned for at gøre plads til landingsbaner, kontroltårne, ringveje og hangarer. Omkranset af flakskyts kom flyvepladsen dog aldrig rigtigt i brug. Ca. 70 tyske flyvemaskiner landede i lufthavnen i marts, og den 8. maj 1945 landende den første britiske flyvemaskine.


 

På Nordfyn har der været 2 jernbaner. Nordfyenske Jernbane 1882-1966 og Nordvestfyenske Jernbane 1911 -1966. Flere steder kan du se de gamle broer og stationsbygninger, og i dag kan du faktisk cykle fra Odense til Morud på den gamle jenbanestrækning – kendt under navnet Langesøstien.


 

Nordfyn har mange unikke fund fra sten-, jernalder- og vikingetiden. I Glavendruplunden uden for landsbyen Skamby, står en af Danmarks smukkeste runesten, men også den runesten i Danmark med den længste runeindskrift. Glavendrupstenens 210 runer fortæller levende om Høvdingen og Ypperstepræsten Alle den Blege, hans kone Ragnhild og runeristeren Sote.
Den mere end 2 m høje sten står i agterenden på en skibssætning omgivet af høje bøgetræer. Glavendruplunden er et magisk sted.