Istiden formede Nordfyns kystlinje med store fjorde, vige og lavvandede bugter. Under stenalderen var det faktisk muligt at sejle fra Nr. Nærå Fjord, forbi Krogsbølle og Fjordmarken og ud i Odense Fjord. Flere store inddæmningsarbejder i 1800-tallet reducerede disse fjorde betydeligt, og landmanden vandt mere jord til ploven.
Danmarks første landindvinding (inddæmning)
334 hektar af den store Krogsbølle Fjord blev inddæmmet i året 1781 under navnet ”Einsidelsborg Inddæm-ning”. Krogsbølle Fjord-projektet var et af de allerførste landvindingsprojekter i Danmark og det største på sin tid.
Inddæmningen blev foretaget af Danmarks daværende Statsminister Joachim Godske Moltke, der havde erhvervet godset Einseidelborg (Egebjerggård) samme år. Startskuddet for inddæmningen og dræning af mange fjorde, vige og søer havde lydt. På Nordfyn alene har der været 24 inddæmninger.
Langs den tidligere fjordkyst og på de tidligere øer, som nu er inddæmmet, er der gjort adskillige fund fra både sten-, jern-, bronze- og middelalderen. Dette vidner om, at kystområdet her har været meget flittigt benyttet.
Arkæologi ved Krogsbølle og landsbyerne omkring.
Ved Krogsbølle har man fundet resterne af en af landets ældste veje (ca. 500 år f.kr.) som har ført igennem et vadested. Slettens Landevej er nok ældre, end de fleste af os går og tror.
I området er der forekomster efter flere bopladser og gravpladser.
Her er blandt andet gjort et meget fint våben-offerfund fra jernalderen, en kult/ceremoniplads med omkring 230 kogegruber, samt 2 helt unikke tyrehoveder af bronze, som har været fæstet på drikkehorn. I hele Nordeuropa kender man kun ca. 25 sæt af sådanne tyrehoveder, altid fundet to og to, og udelukkende i den nordlige del af Europa.
Faktisk er dette et rigtigt spændende område med mange interessante fund. Historien, disse fund kan fortælle, får let fantasien til at løbe af med en, når man tænker på, hvad det har været for mennesker, der har levet deres liv her i Nordfyns tidligere fjordland.
Krogsbølle Sogn
Her er natur, badestrand, gode servicefunktioner som skole, indkøbssted, forsamlingshus, idrætsforening med stort stadion og idrætshal samt kirke.
Du kan gå en tur gennem ”Beckers skov” på Vossevangen, eller gennem mosen fra Krogsbølle-Hallen til Gyngstrup, og vil du gerne gå længere, så tag via Slusemøllen til Flyvesandet, en tur rundt i Storskoven, ad diget mod Tørresø, forbi de mange sommerhuse og fristedet Fuglsang.
Men også Fiskesøerne ved Lindegården er en tur værd.
De 3 største byer i sognet har hver deres charme.
• Krogsbølle med den tidligere købmandsgård, Krogsbøllegård med bindingsværk og stråtag samt kirken, der alle står flot vedligeholdt og indtagende, som da de blev bygget for mange år siden.
• Bårdesø med sine mange flotte gårde og ikke mindst mejeriet, der ligesom gårdene står præcis, som da de blev bygget.
• Tørresø med den hyggelige atmosfære, der emmer af miljø med bylaugets tingsted og den nyligt anlagte forsamlingsplads.