Flyvesandet er et virkelig dejligt område med mange stemninger og muligheder. Her kan du altid finde et sted for dig selv eller få en hyggelig gåtur. Natur, vidder og ro taler vist for sig selv.
Egebjerggård
Klassicisme og lange flotte alleer. Egebjerggårds historie hænger tæt sammen med herregården Kørup. Fra begyndelsen af 1400-tallet til slutningen af 1700-tallet, tilhørte begge gårde medlemmer af slægten Pode-busk.
Egebjerggård fungerede i mange år som en avlsgård til herregården Kørup, indtil den blev oprettet som hovedgård i 1660. Egebjerggård var i flere århundreder kendt under navnet Einsidelsborg.
Den nuværende hovedbygning blev opført i 1831 og er et enkeltfløjet anlæg i to etager. Egebjerggård lagde kulisse til tv-serien ”1864”.
Egebjerggård er ikke åben for offentligheden, og man kan kun se bygningen fra vejen.
Skoven
I den centrale del af Nordskoven ved Egebjerggård findes en af de største sammenhængende egeskove på Fyn. Her er de majestætiske egetræer mellem 100 og 160 år gamle. I det fredede område af skoven tiltræk-ker kaprifolien og nogle steder kristtjørnen sjældne insekter, bl.a. sommerfuglen hvid admiral. Netop på grund af insekterne blev en større del af skoven fredet i 2009.
Der er til mange timers udforskning af stier og veje i området, og skoven er flere steder helt malerisk, hvor den når ud til vandet.
På nordkysten har du en flot udsigt over Kattegat til Samsø. Kysten her har noget af Fyns bedste havørredfiskeri.
Flyvesandets Efterskole holder til i den gamle skovridderbolig fra 1912. Efterskolen bruger i meget høj grad hele området i forbindelse med undervisning i friluftsliv, jagt og til fiskeri.
Danmarks første landindvinding (inddæmning)
334 hektar af den store Krogsbølle Fjord blev inddæmmet i året 1781 under navnet ”Einsidelsborg Inddæm-ning”. Krogsbølle Fjord-projektet var et af de allerførste landvindingsprojekter i Danmark.
Inddæmningen blev foretaget af Danmarks daværende Statsminister Joachim Godske Moltke, der havde erhvervet godset Einseidelborg (Egebjerggård) samme år. Startskuddet for inddæmningen og dræning af mange fjorde, vige og søer havde lydt. På Nordfyn alene har der været 24 inddæmninger.
Når du kører forbi herregården Kjørup på vej imod Flyvesandet, går vejen hen over den gamle fjordbund. Hvor vejen slår et knæk, står mindestenen over landindvindingen. På bagsiden læses ”Ære Minde for Joa-chim Gotske Greve af Moltke, der satte Neptunus Grænser År 1781”
Oplevelser du MÅ give dig selv fra dette område: Tag en picnic i skoven eller ved kysten, Prøv udsigten fra fugletårnet, tag en travetur ud ad de lange skovveje.