Naturen har sat turbo på ved Gyldensteen Strand på Nordfyn, hvor den genoprettede lagune allerede emmer af dyreliv og nye fuglearter efter blot to år.
Naturen overrasker ved Gyldensteen
Naturen er styrtet frem med turbofart, siden man slog huller i den gamle dige ved Gyldensteen Strand på Nordfyn for at oversvømme markerne og lade lagunen genskabe sin egen, naturlige balance. Det skete i marts 2014.
Nu er sæler, fisk, krebsdyr, krabber og muslinger allerede at finde i den genoprettede lagune. Forskere havde spået det til at ske otte år ud i fremtiden, men Gyldensteen Strand klarede opgaven på under to år. Forskere fra Biologisk Institut på SDU finder løbende nye tilkomne arter, når de er ude at tage prøver.
Og nye fugle valfarter til området – både vintergæster og ynglepar. I dag tæller Gyldensteen Strand tæt på 5000 fugle fordelt på 100 arter. Af de 100 fuglearter er 20 af dem nye for området.
Rovfugle som vandrefalke, havørne og musvåger holder ligeledes til her, og der er altid er en god chance for at spotte nogle af de mange dådyr, der lever i området.
En unik mulighed for forskere
Et forskerhold er tilknyttet udviklingen ved Gyldensteen Strand, der er det første sted i Danmark, der har så storstilet et genopretningsprojekt med fjernelse af diger. Forsker Thomas Valdemarsen fortæller, at man tog prøver allerede et år forinden åbningen af diget, der har givet et ægte nulpunkt at sammenligne med.
Forskningen kan i fremtiden komme andre i Danmark eller i udlandet til gavn, der overvejer lignende projekter.
Ovenstående er et uddrag fra en artikel bragt af Ugeavisen Nordfyn, tirdag den 12. januar. Læs hele artiklen på www.ugeavisennordfyn.dk