Trangen til køkkenhave og mere tid til børnene gjorde udslaget, da Gry Malling Loehr og hendes familie udskiftede lejligheden på Indre Nørrebro med hus og have ved Klintebjerg på Nordfyn.

Med taktfaste spadestik kommer jordskokkerne i Gry Malling Loehrs køkkenhave op til overfladen. I den anden ende af havens 2.800 kvadratmeter syder gennemborede skumfiduser over gløderne fra et bål, som hendes børn på 5, 10 og 12 år varmer sig ved. Hønsene klukker, og katten spinder veltilpas i de sidste solstråler. Det er en helt almindelig efterårsdag ved Klintebjerg på Nordfyn.

Gry Malling Loehr og hendes familie flyttede til det store hus med udsigt til markerne ved Klintebjerg for seks år siden, da lejligheden på Indre Nørrebro begyndte at føles som en barriere for det liv, de ønskede. Hendes mand pendlede hver dag til Odense, og hun blev selv skør af tanken om at arbejde konstant for at kunne betale huslejen og samtidig kun se børnene om aftenen. De begyndte begge at drømme om mere luft til livet.

– Det var helt umuligt at lave køkkenhave i vores baggård på Nørrebro, og både min mand og jeg ville gerne prioritere at være mere sammen med børnene, siger Gry Malling Loehr. Det ønske kunne kun opfyldes, hvis de flyttede ud af byen.


En angstprovokerende beslutning

I lang tid undersøgte familien mulighederne for at flytte ud af storbyen. De var sågar i Rødovre og kigge på rækkehuse, men den idé blev hurtigt fejet af bordet. Der var alligevel ikke plads til køkkenhave eller luft i budgettet til at arbejde mindre.

En dag sendte Gry Malling Loehrs mand en boligannonce om huset på Nordfyn. Et stort hus blot en kilometer fra Odense Fjord. I starten skræmte det familien at flytte til et sted uden gadelygter og cykelstier. Men afstanden på blot 15 kilometer til Odense var et plus. Det gav mulighed for, at hendes mand kunne tage racercyklen på arbejde, og caféturene i byen ville også være overkommelige.

– Jeg var lidt bekymret for, om det ville blive for mørkt derude på landet. Men jeg fandt hurtigt ud af, at månen og stjernerne lyser overraskende meget op. Og det ser man jo først, når man flytter væk fra gadelygterne, siger Gry Malling Loehr.

Samtidig var det vigtigt for hende at finde ud af, hvilke mennesker hun skulle omgive sig med, hvis de købte huset. Men efter et møde med personalet på Skovløkkeskolen, som ligger ti minutter på cykel fra Klintebjerg, blev det tydeligt, at stedet var noget nær perfekt for den lille familie.

– Det var virkelig vigtigt for mig at få en fornemmelse af, hvem der boede her, og hvem vi skulle dele hverdagen med. Så jeg brugte rigtig meget tid på at opsøge de lokale i området og læse tilflytterinterviews i Skovløkkens kirkeblade for at få en fornemmelse af, om jeg kunne spejle mig i de mennesker, der bor her, siger hun.


Kajak og fuglefløjt

Selvom bekymringerne var mange, da købsaftalen blev underskrevet, forsvandt de som dug for solen, da børnene begyndte i skole. Lynhurtigt fik Gry Malling Loehr veninder blandt forældrene på skolen, og snart var dyre cafebesøg på Nørrebro byttet ud med lange kajakture ud fra Klintebjerg Havn. Den daglige cykeltur til og fra skolen gennem skoven sammen med børnene blev hurtigt et dagligt højdepunkt, der til stadighed bekræfter Gry Malling Loehr i, at familien har gjort det helt rigtige.

– Jeg har virkelig lært at nyde de små øjeblikke i hverdagen. At nyde fuglefløjtene og solstrålerne. Det giver ro og mulighed for at være til i øjeblikket sammen med børnene, siger hun.


Luft i budgettet

De relativt lave udgifter til huset har sikret, at Gry Malling Loehr altid har fleksibiliteten til at være der for børnene. Både hvad angår hjemmepasning og tidlig hentning fra skolen. Hun sætter en ære i at lave måltider, som er sammensat af alt det gode fra haven. På den måde tror hun, at børnene får et tættere forhold til, hvor maden kommer fra.

I hverdagen er der tid til, at den yngste datter kan gå til svømning i svømmehallen i Gudskov lige rundt om hjørnet. Den mellemste søn kan også nå til fodbold, og den ældste kan gå til ridning på en nærliggende gård. Om sommeren pakker familien ofte aftensmaden og overnatter i shelters ved stranden. Der er plads til de mange aktiviteter, fordi familien ikke behøver at arbejde fuld tid.

– Det har givet luft at flytte herud. Både økonomisk og helt bogstaveligt. Vi kan komme meget mere ud i naturen, og samtidig kan vi prioritere børnene rigtig højt og undgå at stresse rundt i hverdagen. Det giver noget rigtig godt til vores familie, siger Gry Malling Loehr.

I løbet af de seks år, familien har boet på Nordfyn, har hun engageret sig i alt fra lokalråd til folkekøkken og fået venner, som ofte kommer forbi huset ved Klintebjerg til en kop kaffe. I dag kan hun kun opfordre andre, der går med tanken om at flytte ud af storbyen, til at springe ud i eventyret. Før beslutningen tages, råder hun dog alle interesserede til at forberede sig grundigt.

 – Tag dig tid til at undersøge, hvilke mennesker der bor i området. Tag fat i skolen og naboerne, og undersøg, hvor fritidsaktiviteterne ligger. Hvis du sidder tilbage med en god følelse, er der ikke langt til den endelige beslutning, slutter Gry Malling Loehr.